Destinació de Turisme Familiar:

contacte:

Consorci Turisme Valls d'Àneu Telèfon: +34 973.62.65.68
Mòbil: +34 649.38.73.18
Fax: +34 973.62.65.68
Oficina de Turisme Esterri d'Àneu Carrer Major, 42
25580 Esterri d'Àneu
Pallars Sobirà, Catalunya
Telèfon: +34 973.62.63.45

Patrimoni Cultural › Torre d'Escaló ( Escaló )Tipus: Torre de guaita
Localitat: Escaló
Època: S. XI

La Torre d'Escaló està situada al damunt -ponent- del poble d'Escaló, en el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, en territori de l'antic municipi d'Escaló.

Està situada en el lloc des d'on es domina l'entrada a la Vall d'Àneu, davant per davant del monestir de Sant Pere del Burgal, en el primer eixamplament de la vall de la Noguera Pallaresa venint des del sud.
És una torre de planta circular, de 6,5 metres de diàmetre, amb un gruix de parets d'un metre, però que va canviant a mesura que s'alça enlaire. La porta d'accés a l'interior de la torre és a 8 metres d'alçada, encarada a llevant. Fa uns 2 metres d'alçada per un d'ample, i la corona un arc de punt rodó. Per sota de la porta hi ha encaixos a la paret per a suportar les bigues de la part inferior del castell, i per damunt, diverses espitlleres. La torre és coronada per merlets, en part conservats.

Juntament amb la vila closa d'Escaló formava el Castell d'Escaló esmentat ja al segle XI. Era el centre de la línia defensiva de l'entrada meridional a la Vall d'Àneu, juntament amb el Castell d'Escart, la Torrassa, el Castellot d'Estaís, i els castells de Llort, Castell de Berrós i Llavorre, el conjunt dels quals constituïa la porta d'accés a la Vall d'Àneu.comments powered by Disqus