Falles


La Festa de les Falles, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, al desembre de 2015, juntament amb 63 pobles pirinencs de Catalunya, Aragó, França i Andorra, és una festa molt arrelada a casa nostra.


Falles d’Isil, 23  de juny
 
Declarada el 07 de juny de1991 Festa Tradicional d’Interès Nacional,i el juny de 2010 la Generalitat atorga la categoria de Festa Tradicionald’Interès Naciona.  Al mes de maig els fadrins i fadrines pugen a la muntanya i tallen els pins negres i els pelen per facilitar el seu assecat, els asclen, i ja tenen les falles, les apilen i les deixen fins a la revetlla de Sant Joan.
Aquesta nit, al bell mig de la plaça hi ha plantada la falla gran, que serà el senyal que esperen els fallaires per iniciar la baixada des del Faro. Després de la baixada, degairebé una hora, els fallaires arriben a la porta de la vila, on les fadrinesels esperen amb vi, coca, i una ramet de flors. D’aquí es dirigeixen cap al’església de Sant Joan, on dibuixen una creu a la porta del cementeri per retre homenatge als antics fallaires, conjurar els esperits, demanar sort...
Retornen a la vila on ressegueixen els carrers del poble, un cop a la plaça llencen la seva fallagran, i tot seguit comencen les danses tradicionals, el ball de fallaires, el de bastons, el Ball Pla i la Bolangera.


http://www.fallesisil.cat 

Falles de Sant Pere València d’Àneu
·        Es celebren anualment el capde setmana més proper a Sant Pere.
·       
 Falles d’Àlós d’Isil
Les falles d'Alós es van recuperar el 2014 després d'uns 65 anys de l'última baixada. Aquestes es baixaven per la revetlla de Sant Pere, actualment la festa té lloc el primer dissabte de juliol. 
El projecte encara és jove, però té molta força i ganes de perdurar en el temps.
 
És fosc, sonen les campanes, el nen més gran encén la foguera... És elsenyal, s’encén el faro i  s'encenen les falles i comencen a baixar.
A l'arribadade les falles al poble, passen per la capella de Sant Pere. Tot seguit,enfilen pels carrers del poble, tot passant per davant de totes les caseshabitades o que ha mort o nascut algú del poble. Arribats a la plaça hi té lloc la plantada en dosgrups de fallaires, moment en què es fa el silenci que només és trencat pelpandero. A cada toc de pandero una falla queda reposadaal terra. Tot seguit, refila la música per donar lloc als dos balls de fallesque permetran llençar la falla a la foguera. A continuació, es realitzenels balls al voltant de  la foguera amb la participació de tothomqui vulgui.  Bolangera,Ball pla de la Cistelleta i l'Esquerrana d'Alós
 
http://www.aloscultural.cat