Falles


La Festa de les Falles, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, al desembre de 2015, juntament amb 63 pobles pirinencs de Catalunya, Aragó, França i Andorra, és una festa molt arrelada a casa nostra.


Falles d’Isil, 23  de juny
 Declarada el 07 de juny de1991 Festa Tradicional d’Interès Nacional,i el juny de 2010 la Generalitat atorga la categoria de Festa Tradicional d’Interès Nacional.  Al mes de maig els fadrins i fadrines pugen a la muntanya i tallen els pins negres i els pelen per facilitar el seu assecat, els asclen, i ja tenen les falles, les apilen i les deixen fins a la revetlla de Sant Joan.
Aquesta nit, al bell mig de la plaça hi ha plantada la falla gran, que serà el senyal que esperen els fallaires per iniciar la baixada des del Faro. Després de la baixada, de gairebé una hora, els fallaires arriben a la porta de la vila, on les fadrines els esperen amb vi, coca, i una ramet de flors. D’aquí es dirigeixen cap al’església de Sant Joan, on dibuixen una creu a la porta del cementeri per retre homenatge als antics fallaires, conjurar els esperits, demanar sort...
Retornen a la vila on ressegueixen els carrers del poble, un cop a la plaça llencen la seva falla gran, i tot seguit comencen les danses tradicionals, el ball de fallaires, el de bastons, el Ball Pla i la Bolangera.

http://www.fallesisil.cat 

Falles de Sant Pere València d’Àneu
Es celebren anualment el cap de setmana més proper a Sant Pere. Els protagonistes de la baixada són els més petits de casa.
 
Falles d’Àlós
Les falles d'Alós es van recuperar el 2014 després d'uns 65 anys de l'última baixada. Aquestes es baixaven per la revetlla de Sant Pere, actualment la festa té lloc el primer dissabte de juliol. 
 
És fosc, sonen les campanes, el nen més gran encén la foguera... És el senyal, s’encén el faro i  s'encenen les falles i comencen a baixar.
A l'arribada de les falles al poble, passen per la capella de Sant Pere. Tot seguit,enfilen pels carrers del poble, tot passant per davant de totes les cases habitades o que ha mort o nascut algú del poble. Arribats a la plaça hi té lloc la plantada en dos grups de fallaires, moment en què es fa el silenci que només és trencat pel pandero. A cada toc de pandero una falla queda reposada al terra. Tot seguit, refila la música per donar lloc als dos balls de falles que permetran llençar la falla a la foguera. A continuació, es realitzen els balls al voltant de  la foguera amb la participació de tothom qui vulgui.  Bolangera,Ball pla de la Cistelleta i l'Esquerrana d'Alós
 
http://www.aloscultural.cat