Cerbi - Sant Beado

La Vall de Nyiri és un dels enclavaments poc coneguts i molt atractius per a una jornada completa d’excursió. Es pot gaudir d’un paisatge agrest i solitari al llarg d’un trajecte assequible. Des de Cerbi es segueix per la pista marcada en direcció a l’ermita de Sant Beado. Sobrepassada la petita central hidroelèctrica, el sender guanya alçada seguint el curs del Torrent de Nyiri.

Pel camí, a l’altre costat del riu, s’albira la silueta de la vella ermita de Sant Beado, la situació elevada de la qual respon a una antiga tradició que assegura que el sant va preferir aquest enclavament per molt que els pagesos volguessin aproximar l’ermita al poble. Val la pena d’acostar-se al petit santuari, els miracles tradicionals del qual quasi s’equiparen a l’esplèndida vista que ofereix l’indret. 

L’itinerari segueix sempre per la part solana. El sender amb prou feines està marcat, tot i que no té pèrdua, ja que es tracta d’una llarga aproximació per la vall que segueix paral·lelament al curs del torrent. Les formacions de bedolls donen pas a un entorn alpí quan arriben a l’Estany de Buixase, que té les ribes delicadament entapissades de gramínies. Més amunt es troba els Estanys de la Tartera, a les immediacions dels quals hi ha un bon aixopluc habilitat en una gran roca, molt útil en cas de tempesta.

Enllaç a web