Des del Pont de Feners a la Vall de Peguera (Estany Negre)

La Vall de Peguera es caracteritza per la bellesa dels seus paisatges, pels cims que l’envolten i, sobretot, perquè constitueix un itinerari molt complet on es poden apreciar amb claredat les diferències dels dominis vegetals que s’hi troben entre els 1.350 m del punt de partida i els 2.300 m de l’Estany Tort de Peguera. La ruta del Pont de Feners segueix pel curs ascendent del riu de Peguera i transcorre, en una primera part del recorregut, per un camí de ferradura que puja per la banda dreta, paral·lel al curs fluvial. Passada la zona de prats comença el sender que salva les primeres rampes, sempre a la dreta del riu. S’arriba a una cascada.

A partir d’aquí s’ha cobert el primer nivell de la pujada i comença un tram esglaonat amb dos nivells i la corresponent àrea de descans on es passa pel bosc de pins rojos predominants a prats i abundant presència de bedolls per la part solana i un espès mantell de coníferes a la part obaga. Precisament en aquesta part del trajecte hi ha dues opcions per al caminant; seguir per la solana o bé travessar el riu per una passarel·la senyalitzada i cobrir la ruta del bosc. El sender torna a confluir a la part solana abans que el camí torni a agafar cert pendent. S’hi poden observar clarament les restes d’una antiga borda que és on tornen a confluir els dos senders. Aproximadament a les dues hores de trajecte es pot veure la presa de l’embassament de Lladres. Al seu costat hi ha una cabana que es pot fer servir de refugi en cas de tempesta. Just per sobre segueix la pista forestal de Lladres. Aquí acaba el sender i es pot seguir l'ascensió per la pista que prové del Bosc de Riufred i, en última instància, de la zona d’aparcament del Prat de Pierró. Situats a la presa de Lladres, la pista segueix per la part solana en ascens fins a l’Estany Negre. En uns minuts s’arriba a l’altura dels Estanys de Trescuro, un esglaó entre els molts que conformen les cubetes d’origen glacial de la Vall de Peguera.

Fa falta emprar una mica menys d’una hora -des de l’embassament de Lladres- per arribar al refugi Josep Mª Blanc (2.350 m), situat en un emplaçament superb que aprofita una petita península de l’Estany Tort de Peguera. L’Estany Tort esdevé més sinuós a mesura que es fa més estret i comunica amb l'Estany Trulló. Només seguir un tros costerut, fins a l’Estany Negre, ja advertim un canvi considerable al paisatge, que esdevé agrest i totalment dominat pels perfils rocosos.

Enllaç a web