Alòs d'Isil

Es troba situat a 1.268,6 metres d'altitud, a la dreta de la Noguera Pallaresa. Pertanyia a l'antic terme d'Isil.

El seu origen és medieval, car ja es troba mencionat a l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, datada l'any 839, però de cronologia molt discutida. En època medieval el poble d'Alós era dividit en dos nuclis: Alós Sobirà i Alós Jussà; aquest últim és el poble actual.

Quant al seu patrimoni, cal destacar l'església d'origen romànic de Sant Lliser, la qual és documentada l'any 1090. Actualment és un edifici d'època moderna, però encara conserva una bella portalada romànica decorada amb arquivoltes i dos relleus encastats a la façana. També és digne d'esment el Pont d'Alós d'Isil, romànic. Són, a més, molt característiques les cases antigues amb balcons de fusta. Una d'aquestes cases, Cal Tort, casa pairal dels Arnalot, té capella pròpia, dedicada al Nen Jesús de Praga. També es troben dins del nucli de població d'Alós d'Isil les restes de la capella de Sant Pere.

Cal esmentar també les restes de l'església de Santa Eulàlia, que fou el temple d'Alós Sobirà.

La primera part del topònim, malgrat el fet que sigui tan curt, és la unió de l'arrel al- (pastura) i el sufix, també basc, -ós, molt present a la toponímia pirinenca, sense significat establert.
La segona part situa aquest poble en referència al d'Isil, del qual depenia. 

Enllaç a web