Son

Son, antigament anomenat Son del Pi, es troba situat en un altiplà a l'esquerra del Riu de Son, prop de la confluència entre la vall de la Noguera Pallaresa i la de la Bonaigua, a 1.387,8 metres d'altitud.

La població de Son és esmentada en l'acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell, datada l'any 839, però de cronologia molt discutida. La localitat la tornem a trobar esmentada l'any 1076, juntament amb l'església de Sancti Iusti.

Aquesta població conserva un important patrimoni arquitectònic que destaca sobretot, per l'església romànica de Sant Just i Sant Pastor.

Des del 2002, hi ha el Centre de Desenvolupament Sostenible dels Pirineus de les Planes de Son o MonNatura, una mica més amunt del poble, que és un centre d'educació ambiental de la Fundació CatalunyaCaixa.

Joan Coromines explica l'origen del topònim Son a partir de l'arrel preromana, iberobasca, isun (penyora, multa), des d'un Ison inicial amb pèrdua de la I- i, en canvi, manteniment de la -n gràcies a les característiques dels parlars pirinencs. 

Enllaç a web