Falles d'Alós | Del 06/07/2019 al 06/07/2019


Dissabte 6 de juliol
Matí i tarda,  
Es faran visites a la Serradora, l'exposició de la Matussiere. L'explotació de la fusta a la Ribera d'Alós. (Per confirmar.)Petita fira de productes artesans. (Si esteu interessants en participar-hi com a expositors o talleristes, contacteu-nos)


10:30 Reunió d'organització a l'estudi, per als voluntaris, col·laboradors i organitzadors.
10:30 El camí de les Falles
Excursió i pujada fins al Pago, tot seguit es ressegueix part del camí per on es baixaran les falles a la nit. 
Sortida des de la plaça d'Alós. Durada, 1h.  Porteu calçat adequat (de muntanya), la baixada de falles és per un camí inexistent.


12:00  Concert, ball de vermut amb: BALLAVEU
14:00  Dinar a la plaça
18:00  Taller de danses i balls del Pirineu 
Aquest taller serà conduit per La Sonsoni amb en Pep Lizandra, recopilador i difusor de danses tradicionals del Pirineu en nombrosos cursos arreu de Catalunya. Tot un referent i puntal en l'actual música tradicional del Pirineu.  


A la Plaça d'Alós


A continuació, taller dels balls d'Alós
Feia anys que a Alós s'havien deixat de ballar, tot i això amb una petita recerca i amb la participació de tots, aquest balls que es ballaven a principis de segle passat ara tornen a trepitjar plaça! 
Aquest taller ensenyarà i repassarà els 4 balls, alguns d'ells recuperats, que després es ballaran al voltant de la foguera.


Els 4 balls són:

- Bolangera

- Ball de falles d'Alós
- Ball Pla de la cistelleta (Recollida el 1926 cantada per la Dolors Roquet (Miqueua))
- Esquerrana d'Alós (Esquerrana recollida al Costumari Català)
A càrrec d'Òscar Vidal
A la plaça d'Alós19:00  Concentració dels fallaires a la plaça Els fallaires es troben a la plaça i comencen la pujada al faro.
20:00-22:00  Llangonissada a preu popular
Mentre s'espera l'hora, es gaudeix d'una bona llangonissada a la plaça! 
Entrepans de llangonissa i de formatge. Preu popular!
*De la llangonissa orientalment se'n diu botifarra.21:00  Passacarrers 
La Catxibanda portaran el ritme resseguint els carrers d'Alós. El lloc d'inici del passacarrers és indeterminat i finalitzarà a la plaça on es donarà el tret de sortida a la baixada de falles. 


22:00  Encesa de fogueres i baixada de les falles
És fosc, sonen les campanes, el nen més gran encén la foguera. Aquest fet marca l'encesa del faro i les falles s'encenen i comencen a baixar, la serp de foc comença a il·luminar la muntanya.
A l'arribada de les falles al poble, passen per la figura de Sant Pere (situada a l'exterior de l'antic estudi), just després de creuar el barranc de mateix nom. Tot seguit, enfilen pels carrers del poble, tot passant per davant de totes les cases habitades i, si n'hi ha, de les que han patit alguna pèrdua o naixença durant l'any.Arribats a la plaça hi té lloc la plantada en dos grups de fallaires, moment en què es fa el silenci que només és trencat pel toc de pandero. A cada toc una falla queda reposada al terra, sent protagonista cadascun dels fallaires que l'han fet arribar a la plaça. Tot seguit, refila la música per donar lloc als dos balls de falles que permetran llençar la falla a la foguera.

 

A continuació, es realitzaran els balls al voltant de  la foguera amb la participació de tothom qui vulgui. Bolangera, Ball pla de la Cistelleta i l'Esquerrana d'Alós.
Un cop finalitzats els balls continua la festa amb:


La Sonsoni, la formació d'en Pep Lizandra i l'Elias Porter, fa més de dues dècades que recorre tot el Pirineu fent saltar i ballar a tothom amb les cançons més nostres, oferirà un gran ball tradicional.
Al canvi de grup hi haurà la participació de La Catxibanda.
Per rematar la festa, amb la millor música festiva dels incansables 
Pasquals & els Desnatats! Diumenge 8 de juliol


Matí, Firafust*  
Es faran visites a la Serradora, l'exposició de la Matussiere. L'explotació de la fusta a la Ribera d'Alós*.Petita fira de productes artesans. (Si esteu interessants en participar-hi com a expositors o talleristes, contacteu-nos)
*Per acabar de confirmar. Estem a l'expectativa de lligar més activitats.
11:00  Taller d'iniciació al ball.


12:00  Ball de vermut folk amb Guida SellarèsFinalitzem la festa amb un ball de vermut. Des de la plana de Vic la Guida i el seu acordió diatònic ens faran ballar amb l'estil únic que la caracteritza

Enllaç a web Arxiu PDF